En kronglete tur fra Bø til Larvik 11. mai 1990

Fredag 11. mai 1990 skulle jeg igjen kjøre bil fra Bø til Larvik, og denne dagen ville jeg teste ut et mulig fotosted jeg hadde pønsket ut. Tjerndalen viadukt, eller Valebøbrua som den også blir kalt, er ei fin 135 m lang pendelpilarbru ved km 157,27 på Bratsbergbanen. Den gangen var det nesten kul umulig å få tatt bilde av den fordi den sto midt i tjukke granskauen. Jeg tenkte, at hvis jeg kunne greie å komme meg opp i bratthenget på vestsida av Hestfjellet, ville jeg komme høyt nok opp til å få oversikt over brua. På formiddagen var det ganske mange tog, så det var et bra tidspunkt. Jeg fylte termosen med kaffe og dro av sted.
Da jeg sto ved foten av fjellet ble jeg litt betenkt. Det var noe brattere enn jeg hadde trodd, men opp skulle jeg. Det gikk på et vis, men noen store steinurer og løse steiner skapte litt problemer. Heldigvis var det mange småtrær å dra seg opp etter, så sakte men (u)sikkert bar det oppover. Den ubehagelige tanken på at jeg skulle ned igjen også meldte seg, men jeg skjøv den unna. Til slutt kom jeg opp til en glipe i vegetasjonen hvor det var en fabelaktig utsikt over brua. Jeg satte meg ned for å vente, og i løpet av neste time kom fire tog: Ic 810, et tovogns 87-sett fra Nordagutu, Gt 5414B og 5413B. Det kjedelige var at jeg ikke kunne skifte standplass, men måtte stå på samme sted, så alle bildene ble helt like, bortsett fra materiellet, da. Jeg kom meg noe skjelven, men helskinnet ned igjen. Dette er nok den mest risikable fotooperasjonen jeg har vært på!

Dette bildet av Gt 5413B fra Tinnoset får representere bildene jeg tok av Tjerndalen viadukt.

Mellom Porsgrunn og Larvik tok jeg en avstikker nordover fra E18, for det var en stund siden jeg hadde vært i Kjose og på Eikenes.
Her passerer 11.2082 med Ic 814 Eikenes hp. Bak lokomotivet ser vi en BF15-vogn, en tildligere svensk vogn med svensk litra BF2.

Tiden for tog 807 nærmet seg, og jeg dro til et fint fotosted like øst for Kjose, hvor jernbanen går over ei lita bru ved Nesfjorden i Farris. Toget kom rutemessig, trukket av 13.2154.

Det er veldig pent i Kjose. Her kommer godstog 5332B i rolig tempo gjennom landskap med spirende jorder, nyutsprunget løv og norske flagg.

11.2109 med Ic 809 passerer Kjose kirke.

Jeg har kommet meg et stykke videre mot Larvik som er målet, men jeg unte meg en liten tur bortom Vassvik hvor jeg fotograferte Ic 816 langs vannet sør i Farris.

Omsider har jeg kommet meg til Larvik by. Siste bilde denne dagen ble av 13.2141 med Ic 813 på brua over Farriselva. Klokka var blitt 18.40, drøye 8 timer siden jeg startet hjemmefra i Bø!

Tilbake til menyen