Sommerens andre tur til Jærbanen, juli 2014

Jeg har jamen glemt å poste bilder fra Andreas og min andre tur til Jærbanen i juli i år. Her kommer et lite knippe.

Jeg tok som vanlig tog fra Oslo til Nelaug hvor jeg ble møtt av Andreas.
Her står 73.004 (tog 731) og Arendalsbanens 69.012.

Morgenen etter la vi i vei fra Andreas' residens i Tvedestrand, og på denne turen hadde vi bestemt oss for å kjøre langt før første fotostopp. Da vi nærmet oss Moi, så vi av grafisk rute at det snart var tid for tog 715. Vi kjørte til brua over Moielva, et sted vi hadde vært et par-tre ganger tidligere, men nå hadde vi tid til å lete litt etter ny standplass. Like etter at jeg hadde funnet mitt sted, og vaglet meg opp på rota til ei veltet gran, kom toget, 73.006 helt i rute.

Vi har kommet oss til Ogna. Dette er et veldig fint sted, en kolle ute på slettelandet mellom jernbanen og havet, ved Ognaelvas utløp.
Tog 3047 like før Ogna stasjon.

Dette 73-settet kom helt utenom noen rute, så vi mistenkte at det kunne være et tomtog. Ikke godt å si, forresten, for banen var stengt etter Bryne på grunn av banearbeid, så det var nokså upålitelig toggang.

Vestgående godstog.

18.2243 med tog 723 ved Ogna.

14.2198 med godstog 5808 ved Vatnamot.

Klokka nærmet seg 22.30, dagslyset var på hell, og vi dro til vårt populære herberge, Holmane gamle skule i Hå, hvor vi har overnattet på turene våre i flere år.

Grytidlig morgenen etter: Nå var det TOGET det gjalt. Nattoget - turens mest attraktive motiv. Vi hadde vært og sondert terrenget kvelden før, og jeg blinket meg ut en liten fjelltopp godt og vel 500 m nordvest for tidligere Vatnamot holdeplass. Fotostedet har et stort forbedringspotensiale, men jeg bare måtte prøve det. Når de gamle stolpene er fjernet, blir det bedre, og om noen kunne være snill og fjerne det treet på fyllinga som er blitt ganske høyt, blir dette et alle tiders fotosted. Men nok om det. La oss se på toget.

Her er El 18.2255 med nattog 745.

72-033 (tog 3021) ved Vigrestad.

El 18.2255 med tog 720 ved Ogna.

Vi hadde tenkt å ta togbilder på vei hjemover, men hadde ikke studert grafisk rute ordentlig på forhånd. Vi måtte innse at vi omtrent ikke ville få se tog i det hele tatt på returen, så i stedet la vi veien om Rekefjord og Jøssingfjord i Sokndal. Fint å få se steder jeg ikke hadde vært før.

I Rekefjord fant vi et liten minne om Malmbanen, en 8,4 km lang jernbane som gikk mellom Blåfjell gruver og havna hvor titanholdig jernmalm ble skipet ut. På en del av traseen er det anlagt gang- og sykkelvei, og husene langs denne har adresse til "Malmbanen".

Utsikt over Rekefjord.

Tilbake til menyen